maanantai 14. toukokuuta 2012

OMAA TERVEYTTÄ VOI HALLITA??

Ruokatiedon uutisten mukaan yhä useammalla on vahvistunut oma käsitys siitä, että omaa terveyttä voi hallita. (10.05.2012 http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta-2-1-palsta_uusi.aspx?id=1230914).

Yes! Vihdoin tämä alkaa selvetä muillekin kuin itselleni. Halinnan mahdollisuuteen vaikuttaa suuresti uudenlainen uutisointi terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, terveystiedon jakaminen ja kommunikointivälineiden monipuolisuus. Valveutuneille ihmisille on herännyt käsitys siitä, että terveys on todellakin omissa käsissä ja se saa ottamaan vastuun omasta terveydestä yhä enemmän. HIENOA! Tässä olisi pitkällä tähtäimellä vastaus yhä suurempiin terveydenhuollon rahoitusongelmiin!

2012 tehdyn kuluttajatutkimuksen (19 maata, 8 Euroopan maata, ei Pohjoismaat) mukaan yli puolet vastaajista uskoo voivansa ehkäistä sairastumistaan ns. kansansairauksiin, kuten diabetekseen, sydäntauteihin ja masennukseen. Kolmasosa koki voivansa ehkäistä jopa syövän. Nämä kuluttajat etsivät tuotteita, joiden avulla he voivat hallita ja innostaa itseään liikkumiseen, painonhallintaan, verenpaineen seurantaan ja tupakoinnin lopettamiseen.

Oman terveyden hallinnassa  tutkimuksen mukaan korostuvat ravinto, sen sisältö ja vaikutukset terveyteen. Ruoan valinta, valmistus sekä ruokailutottumukset ovat täysin omissa käsissämme. Kaksi kolmesta tutkimukseen osallistuneesta pitää ruokavaliota yhtä tehokkaana terveyttä ylläpitävänä tekijänä kuin lääkkeet. Terveellinen ravinto toimii siis ennaltaehkäisevänä terveydenhuoltona! Cool!

Tämä havainto lisää puolestaan huolta ruokamme terveellisyydestä. Elintarviketeollisuuden toiminta epäilyttää, samoin  ruokiin lisättävät lisäaineet ja väriaineet siinä sivussa. Puhtaan ruoan merkitys alkaa yhä voimakkaamin nostaan päätään...

Kuinka puhdasta ja terveellistä ruokaa sinun lautaselle eksyy tänään? :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti